Monday, June 15, 2015

Kesäteatterikesä: Kaikki sanoo tahdon

Huom. näin esityksen ilmaiseksi lehdistölipulla.

Kesä ja kesähäät. Täydellinen yhdistelmä sekä tosielämän romansseille että teatterilavan tarinoille? Tänä kesänä sormuksia vaihdetaan Messilässä. Lahden Uuden Kesäteatterin kesän hauskimmaksi häämusikaaliksi otsikoima Kaikki sanoo tahdon on kaikkien aikojen häähiteistä koostuva jukebox-musikaali.


Kaikki sanoo tahdon kertoo Annabellasta (Anni Kajos), joka on menossa naimisiin nuhteettoman Albertin (Miiko Toiviainen) kanssa. Tilanne mutkistuu, kun Annabellan ikuista teini-ikää elävä äiti Tuulikki (Annamaria Karhulahti) ilmoittaa astelevansa samana päivänä alttarille nuoren ja komean rakastajansa Laurin (Mikael Saari) kanssa – onhan Annabellan isä Aulis (Juha Pihanen) lähtenyt lähetyssaarnaamaan Papualle jo vuosia sitten ja unohtunut sille tielleen.

Laura Peltoniemen ohjaama esitys sijoittuu mystiseen menneisyyteen, satumaailmaan, jossa 50-luvun nostalgia-Amerikka ja nykyhetki kohtaavat rippusella suomifilmien tunnelmaa maustettuna. Asteleeko alttarille äiti vai tytär, ja kenen kanssa?

Esityksen vahvuus on mieletön musiikillinen osaaminen. Näyttelijöiden äänet soivat lemmenlurituksissa upeasti yhdessä ja erikseen. Kolmihenkinen bändi säestää sellaisella muhkeudella, ettei soundiin jää kaipaamaan mitään lisää. Setissä oli makuuni muutama slovari liikaa, mutta kauniista tulkinnoista ei voi muuten valittaa.

Musikaalin tarinassa on sen sijaan on iloisen kesäfiiliksen kannalta eräs ongelma. Esitys kiihdyttää ensin muistinmenetyksineen ja väärinkäsityksineen melkein farssimaiseen vauhtiin, mutta loppua kohti hupaisat juonikuviot pudotetaan harmi kyllä kyydistä. Outi Keskevaarin teksti pelaa lopulta hieman liian todellisilla tunteilla.

Annabellan suosiosta taistelee kaksi herraa, ja toisen potentiaalisen sulhasen sydän särkyy, kun morsian tekee lopussa valintansa. En olisi suonut sydänsurua kummallekaan. Kaiken kaikkiaan tilanne, jossa naisen on valittava kahden miehen väliltä, on mielestäni aikansa elänyt. Eikö nainen voisi joskus vaihteen vuoksi vaikka päättää pysyä sinkkuna?

Kun musikaali vielä paketoidaan elämän rajallisuutta sivuavalla Ei edes kuolema -kappaleella... Raskaita tunnelmia komedialle.

Onneksi esityksen aikana saa myös nauraa.

Sulhaskandidaattien kukkotappelu imelimpien lemmenlaulujen sävelin on riemukas kohtaus. Myös ykkösnäytöksen paketoiva Perutaan häät Thriller-koreografioineen ilahduttaa. Hahmogallerian puolella Karhulahden esittämän Tuulikin diivan elkeet hurmaavat – mutta voiton vie Toiviaisen kuminauhalla kiinnitettyjä viiksiään paukutteleva lääkäri. Tiks, ovi auki!


Lahden Uusi Kesäteatteri on minulle uusi tuttavuus, mutta käsiohjelman mukaan Kaikki sanoo tahdon on jo Laukesin kolmas rakkausaiheinen kesämusikaali. Ensi kesän teemaksi teatteri lupaa jotain ihan muuta. Uteliaisuudella jään odottamaan.

Ja odotellessa suosittelen tämän kesän häämusikaalia kaikille musiikkiteatterin ystäville, jotka haluavat kuulla – uskallan jo tässä vaiheessa veikata – kesän tasokkaimpia lauluesityksiä.

Kuvat: Johannes Wilenius
Lue myös Linnean ja Tallen mietteet esityksestä.
Kaikki sanoo tahdon -musikaalin roolituksessa tapahtui aivoinfarktin takia yllätysmuutos. Tutustu Annabellan rooliin alun perin kaavailtuun Ella Jäppiseen ja Iso käsi Ellalle -hankeeseen täällä.

1 comment:

  1. Mainio tiivistys! Loppuun olisi tosiaan saanut ympätä lisää höpöä ja jotain vauhdikkaampaa rallia odotin myös loppuun, mutta laulultaan ehdottomasti erinomaista ja osaamista riittää vaikka kuinka. Ensi kesää odotan innolla minäkin.

    ReplyDelete