Tuesday, June 9, 2015

Kesäteatterikesä: Tankki täyteen

Huom. näin Tankki täyteen -näytelmän ensi-illan ilmaiseksi lehdistölipulla.

Tunnustan: en ole eläessäni katsonut ensimmäistäkään Tankki täyteen -jaksoa. Kun istahdin Tampereen Komediateatterin Tankki täyteen -esityksen ensi-iltakatsomoon, en tiennyt, mitä olin tullut katsomaan. Puhdas pöytä, ei mitään tietoa mitä tuleman pitää.

Rasti seinään! Nuori polvi on täyden rappion vallassa! Suomi ei tästä enää nouse!

Hauskaa oli silti.


Vuonna 1978 ensiesityksensä saaneen Tankki täyteen -telkkarisarjaan pohjautuvia kesäteatteriesityksiä on nähty aikaisemminkin. Tampereen Komediateatterin versiossa on kuitenkin erikoismauste: alkuperäisen sarjan viimeiset elossa olevat näyttelijät Tuire Salenius ja Ilmari Saarelainen on saatu toistamaan roolinsa livenä. Mestareilta taipuvat yhä 37 vuoden takaiset roolit huoltamon baarin aputyttö Ullana ja aikamiespoika Juhana Viléninä.

Sarjan fanit ovat tainneet kaivata suosikkejaan. Yleisö toivotti esityksen alkuun Saleniuksen ja Saarelaisen tervetulleiksi huippupitkillä ja -innokkailla aplodeilla.

Olen täysin osaton tästä nostalgiasta, mutta hetki kosketti silti, melkein kyyneliin asti. Pääsin jakamaan yhteistä innostuksen ja arvostuksen hetkeä. Kesäteatteriturneeni kakkosetappi siunattiin ripauksella todellista teatterin taikaa.

Teatterin taikaa on myös siinä, miten uskottavasti rooleihinsa kymmeniä vuosia liian vanhat näyttelijät muuttuvat hahmoikseen. Meitä pyydetään uskomaan, että Aimo Räsänen ja Petra Karjalainen ovat parikymmentä vuotta itseään vanhemman Saarelaisen vanhemmat. Ja ihme ja kumma, niinhän me uskomme! Salenius taas – olen fani, eivätköhän siinä tiivisty päällimmäiset tunteet.

Juonta jutussa ei juuri ole. Huonosti menestyvällä huoltoasemalla sattuu ja tapahtuu. Telkkarisarjaa katsoneiden tuttujen puheista päättelin, että esitys koostuu kimarasta sarjan parhaita kohtauksia. Vitsien vanhuus ei ollut yleisölle ongelma, naurusta ulvottiin kuin sketsit olisi esitetty ensimmäistä kertaa. Itsekin naurahdin ääneen muutamaan kertaan, mutta ihan yhtä riehakkaaseen mielentilaan en päässyt. Hupaisaa kyllä, mutta ei mitenkään hysteeristä.

Noviisi siis viihtyy Vilénin huoltamolla, mutta esitys nostalgisine roolituksineen avautunee tv-sarjan vanhoille ystäville parhaiten. Innokkaimmat voivat jopa ostaa matkamuistoksi oman Sulo Vilén -pipon, ensi-iltaa edeltäneen piponkudontakilpailun satoa.

Kesäisenä menovinkkinä lisättäköön, että jos joku ei saa tankkiaan täyteen Tampereella, ottakoon suunnan kohti Raumaa. Rauman kesäteatteri esittää tänä kesänä jatko-osaa, Tankki täyteen 2.


Loppuun pieni miinus Tampereen Komediateatterille kärkkärin loppumisesta kesken. Ei tule kesäteatterikatsomossa mistään mitään ilman käristemakkaraa, korvikkeeksi ostamani mehujääkin katkesi kahtia! Ensi kerralla paremmin.

Muuten hieno ilta.

Kuvat Peero Lakanen.
Lue myös Tallen ja Katrin arviot!

No comments:

Post a Comment